Olika badstilar i Sverige

I Sverige finns det flera olika kulturer, och precis lika många badstilar. Varma badtunnor blir en allt vanligare syn, likaså olika former av pooler och badkar – med eller utan bubblor. Det finns också flera olika sorters duschar och även ångduschar som frekvent används på till exempel badhus, spa och andra hälsoanläggningar. I Sverige finns också flera olika sorters stränder med både sand, klippor eller gräs som leder rakt ner i vattnet. Det finns flera vanliga stränder, där de flesta badar i bikini, baddräkt eller andra badkläder. Det finns också ett antal större nudiststränder, där de som vill badar helt, eller nästan, nakna.

Bad med eller utan kläder

I Sverige har det blivit ett diskussionsämne huruvida man ska få använda underkläder under badkläderna i simhallen. Vissa menar att det inte är mer bakterier i underkläder om de tvättats rätt och man duschat dem innan badet, än vad det är i badkläderna. En huvudregel på de svenska badhusen och simhallarna är dock att man ska duscha naken innan bad i bassängerna. Vissa tycker dock att simhallarnas duschar är allt för öppna, och att man inte får något privatliv, så de väljer att duscha med badkläderna på sig. Allt fler simhallar tar dock detta på allvar och bygger omklädningsrum och duschar med bås och dörrar eller draperier som går att dra för så man får lite privat utrymme när man ska duscha. Detta gör att vattnet i bassängerna hålls renare, när de badande duschar utan kläder.

Egen tunna att bada i

Idag kommer allt fler badtunnor och badkar ut på den svenska marknaden. Att bada bubbelbad eller badtunna med sina vänner, själv eller med sin partner blir allt mer populärt. Priserna på tunnorna och karen sjunker allt mer och modellerna blir smidigare. Detta gör att än fler kan skaffa dessa härliga badmöjligheter. Fler och fler hotell och spaanläggningar har också badtunnor eller bubbelbad till uthyrning. Detta gör att även de som inte kan ha en badtunna hemma har möjlighet att bada lyxig badtunna. Det har också blivit populärt med badtunnor som går att använda på vintern när det är kallt ute. Många gillar att gå från den iskalla luften, och hoppa ner i ett varmt bad. Lite tvärtom mot vinterbadarna som badar kallt, och går in i varm luft. Oavsett vilken badkultur man gillar, kan man hitta passande bad i Sverige.