Vanliga barnsjukdomar

Enligt uppgifter från Försäkringskassan är det antal föräldrar som har stannat hemma från jobbet på grund av vård av barn rekordstort i år. Pratar man med pedagogerna på landets många förskolor instämmer de i kör. Det har varit en tuff start på det nya året med många återkommande smittor. I år har även den annars relativt härdade förskolepersonalen blivit smittade. De sjukdomar som gått som en löpeld genom barngrupperna har varit influensa och maginfluensa. Den senare väcker ångest bara man hör ordet nämnas. Många är de föräldrar som mötts av ett stort antal lappar, i entrén på förskolan, som varnar om diverse baciller.

Barn som drabbas av allvarlig sjukdom

Ett barns första år på förskolan och i barngrupp brukar kantas av återkommande feber, öroninflammation och snoriga näsor. Detta är sjukdomar som är en del av uppväxten och som tyvärr är ett ont måste för att immunförsvaret ska stärkas. Vi i Sverige har ett bra grundskydd mot allvarligare barnsjukdomar, tack vare det grundläggande vaccinationsprogram som erbjuds alla barn från födseln. Men ändå kan det Europeiska Smittsskyddsinstitutet konstatera att mässling sprids igen och att ökningen är markant. Under 2016 blev 3 personer smittade i jämförelse med 10 personer under de första två månaderna av 2017. Siffrorna kan relateras till den ökade inflyttningen till Sverige, av utsatta och fattiga grupper som inte har haft tillgång till vaccinationer tidigare. Man försöker nu nå ut till dessa grupper för att erbjuda möjligheten att vaccinera sig. Mässling är en allvarlig och smittsam virussjukdom som bland annat ger hög feber och utslag.

Lindra barnens smärta

Det finns inget värre än att som förälder se sitt barn beklaga sig över smärta. När tårarna rullar nerför kinderna, som är rödmosiga på grund av feber vill man göra allt som står i ens makt för att lindra, åtminstone för stunden. Det finns knep att ta till för att behandla öroninflammation , halsfluss eller en snorig näsa. Nässpray lindrar täta näsor och förebygger så att bakterier inte letar sig upp mot mellanörat, vilket i sin tur är en vanlig orsak till öroninflammation. En ond hals kan lindras av ljummen dricka och det sägs att obegränsat med glass piggar upp ledsna och febervarma kroppar. Tänk på att alltid rådgöra med läkare om ditt barns feber stiger mycket hastigt och om barnet är märkbart taget av sin sjukdom. När ditt barn är sjukt är det viktigt att han eller hon får ordentligt med vila. Låt barnet stanna hemma från skola och förskola tills dess att det återigen orkar delta i vardagliga aktiviteter.