Mobiler och Gadgets

Från nytta till nöje.

Alla kommer vi ihåg hur vi introducerades till mobiler, ja de av oss som är födda före 90-talet vill säga. Då var mobilen en tegelstensliknande manick som var en status symbol för de rika och berömda. Det tog inte lång tid innan mobiler var varje mans egendom och vi kunde slappna av, väl vetande om att vi alltid kunde bli nådda, och det blev nästan ett krav att äga en eller flera mobiler för de flesta. Men vad gör vi med våra mobiler idag? Med ankomsten av smartare mobiler som låter oss använda funktioner för att underlätta vardagen kunde man tro att våra mobiler är verktyg som låter oss jobba hemifrån, gör det lättare för oss att handla och kan undervisa oss om allt från himmel till jord.

Men statistik visar att när vi använder våra mobiler så gör vi det främst i underhållningssyfte, alltså inte som ett arbetsverktyg som de flesta av oss nog trodde. Telia har rapporterat att i deras senaste trendspaning så berättar användare av mobiler att de mestadels använder telefonen för nöjes skull. Så istället för att använda våra mobiler för att kolla busstidtabellen eller läsa mejlen från jobbet, så använder vi dem för att lyssna på musik, logga in på Facebook eller se på film. Att enbart använda sina mobiler för att ringa och skicka SMS – vilket från början var något fantastiskt – är det mindre än 20 procent av oss som gör. De resterande 80 procenten använder sina mobiler som en TV, dator eller musikspelare. Inte förvånande så använder fler äldre än yngre sina mobiler till nyttotjänster medan ungdomarna föredrar underhållning.

Och det slutar heller inte där, nya modeller av mobiler presenteras i en rasande fart och vi hänger glatt med, det finns forum där vi kan dela med oss av våra nya ”fynd” när det gäller appar och funktioner och tillverkarna av tillbehör till våra mobiler gnuggar sina händer. Trenden verkar vara att vi gladeligen spelar spel med våra mobiler när vi väntar på bussen, istället för att leta upp tidtabellen för att se när nästa buss kommer.